Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik graag lees. Voor mij gaat er weinig boven een literaire reis waarbij ik compleet opga/verdwaal in een geheel andere wereld. Door de koop van een e-reader heb ik gelukkig het feitelijke volume dat mijn boekenverslaving nodig heeft, kunnen inperken. Al moet je sommige boeken naar mijn mening wel echt op papier lezen voor nóg meer leesgenot (-:
Ik deel hier graag mijn top-10 van 2022 met je.
1. Maybe You Should Talk to Someone – Lori Gottlieb
Met stip op nummer één staat Maybe You Should Talk to Someone van psycholoog en auteur Lori Gottlieb. In het Nederlands vertaald naar Misschien moet je eens met iemand praten.
Dit boek leidt gegarandeerd tot een book hangover. Tijdens het lezen kon ik het niet wegleggen en nu het boek uit is, verlang ik terug naar de tijd het me niet meer losliet.
Lori geeft je in dit boek een (heel) intiem kijkje in haar praktijk. Ze beschrijft 4 trajecten met cliënten en voor je het weet, kun je het boek niet meer wegleggen omdat je móet weten hoe het verder gaat met John, Julie, Rita en Charlotte. Saillant detail is dat Lori niet alleen praat over haar cliënten, maar ook haar eigen traject bij een psycholoog in geuren en kleuren met de lezer deelt.
Het boek leest lekker weg, brengt je tot tranen, raakt je tot op het bot en is tussen de regels door ook nog eens heel informatief.
Dit boek is misschien zelfs niet alleen mijn nummer 1 van 2022, maar van het hele millennium…
2. Ongezien Opgegroeid – Lindsay C. Gibson
Ongezien Opgegroeid: herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders van Lindsay C. Gibson.
Ik moet toegeven, dit boek is een pittige… Ik heb het om die reden nog (lang niet) uit, maar ieder gelezen hoofdstuk is er één vol inzichten. Zowel als coach als als mens.
Geschreven voor kinderen van emotioneel onvolwassen ouders die zich afvragen waarom ze zich tijdens hun jeugd zo eenzaam hebben gevoeld. Waarom ze zich ook in hun volwassen leven zo vaak aanpassen aan anderen, ten koste van zichzelf. Of waarom ze zo’n moeite hebben met gevoel toelaten, perfectionistisch zijn of waarom ze nog steeds niet gelukkig zijn.
Ongezien Opgegroeid helpt je om je ouders objectief te bekijken. Het helpt om verwachtingen (en teleurstellingen) los te laten en een meer volwassen band met ze op te bouwen. Daarnaast helpt het je om destructieve patronen los te laten en voorkomen dat oude patronen uit je systeem van herkomst herhaald worden in je huidige relaties.
3. Permission to Feel – Marc Brackett
Toestemming om te voelen. Wat een belachelijke titel. Toch? Of toch niet? Hoe goed zijn we eigenlijk in onze emoties toelaten? Om eens eerlijk te reageren wanneer iemand “Alles goed!” ‘vraagt’?
Suck it up, buttercup”, “don’t be a pussy”, ‘homo”, “mietje”, “ehw, ben jij zo’n gevoelig type?”. Iedereen die deze uitspraken weleens naar het hoofd heeft gekregen, weet hoe ontzettend pijnlijk ze zijn.
In dit boek geeft Yale professor Marc Brackett zijn lezer met een zachte hand een pittige boodschap over het belang van kunnen en durven voelen en wat er gebeurt wanneer we dit niet doen, doordat de pijn of het trauma dat we voelen, de overhand blijft houden.
Er wordt helder uitgelegd waarom gevoelens ‘messy’ zijn, dat we ze no-matter-what hebben, ze altijd een weg naar buiten vinden, wat de prijs is van jezelf niet toestaan emoties te voelen en wat we ermee kunnen.
4. Emotional Agility (Emotionele Flexibiliteit) – Susan David Phd.
Een mooie aanvulling op (of voorgaand aan) Permission to Feel. Prof. Susan David is een van ’s werelds meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van emoties. Ik volg haar werk al jaren en wat mij het meest is bijgebleven, en op mijn beurt weer aan mijn cliënten mag leren, is het concept van ‘emotional granularity’. Ik vertaal het als ‘emotionele gelaagdheid’.
Wist je dat je nooit 1 emotie hebt? Dat er verschillende emoties zitten onder die overduidelijke emotie van stress, irritatie, woede of ook blijdschap zit? En dat de ontdekkingsreis naar die emotionele gelaagdheid naast pittig ook vooral verhelderend, inzichtgevend en rustgevend is?
Kernvraag van Susan: Wat is de functie van onze emoties, oftewel: what the func!?
5. Atlas of the Heart – Dr. Brené Brown
Een soort encyclopedie van emoties. Jaren onderzoek naar emoties en de betekenis ervan hebben geresulteerd in een lijst van 87 emoties, gecategoriseerd naar “plekken waar we naartoe gaan wanneer …”. Bijvoorbeeld wanneer dingen ons teveel worden, wanneer we vergelijken met anderen, wanneer we pijn hebben, het gevoel hebben tekort te komen, verbinding zoeken of wanneer ons hart open is.
Het mooie van dit boek is dat je het niet van A tot Z hoeft te lezen, maar kunt openslaan wanneer je vastloopt of overspoeld wordt door emoties.
“We can’t have change without loss, which is why so often people say they want change but nonetheless stay exactly the same.”
Lori Gottlieb, Maybe You Should Talk to Someon
6. Verlangen naar Verbinding – Dr. Brené Brown
Wij mensen willen eigenlijk niets liever dan bij de groep horen. Waar dit door komt, waarom het zo lastig is om authentiek te leven en hoe we zowel verbinding met anderen áls met onszelf kunnen ervaren, lees je in dit super toegankelijke boek van onderzoeker Brené Brown.
Brené vertelt in dit boek over eigen ervaringen en verweeft daar jaren van haar eigen onderzoek doorheen. Door deze schrijfwijze maakt ze wetenschap toegankelijk voor iedereen en heeft ze al meerdere boeken geschreven die lastig weg te leggen zijn wanneer je er eenmaal in begonnen bent.
7. The Ten Thousand Doors of January – Alix E. Harrow
Een mens moet soms ook gewoon lekker kunnen bijkomen met een boek, zonder dat er heftige breinprocessen op gang worden gezet. Dit boek doet precies dat, maar neemt je intussen mee door oneindig veel deuren naar magische werelden met kunstzinnige schatten van onschatbare waarde.
8. Normal People – Sally Rooney
Geen boek in de categorie psychologie, de verhaallijn is diepgaand en de personages hebben body. Een boek met achteraf een kleine hangover en daarom heeft het echt een plek op mijn lijst verdiend!
9. The Desolations of Devil’s Acre – Ransom Riggs
Waarom lees ik dit soort boeken!?!?!? Veel te spannend voor mijn visueel ingestelde, hoogsensitieve brein! Dit is al het zesde boek dat ik in de serie over Miss Peregrine’s School for Peculiar Children heb gelezen. Geweldige fantasy die bedoeld is voor volwassenen (lees: te gruwelijk is voor kinderen om te lezen), maar waar ik ook zeker hartkloppingen van krijg.
Moet … weten … hoe … het … afloopt!
10. Grote Panda & Kleine Draak -James Norbury
Wijze, liefdevolle lessen à la Winnie the Pooh, gevat in kleine verhaaltjes over verdwalen, in het moment leven, vrede sluiten met onzekerheid en omgaan met de obstakels van het leven.
PS Ik zou hier natuurlijk een affiliate-link naar een grote online boekhandel kunnen zetten, maar … als echte literatuur liefhebber steun ik liever kleine(re) boekhandels waar je live lekker in boeken kunt snuffelen. Zeg nou zelf, er gaat toch niets boven een plek waar je een boek vast kunt houden en in kunt bladeren voor je het koopt? Zelf ga ik graag naar boekhandel Donner in Rotterdam, maar bezoek ik ook kleinere boekhandels in steden (Zutphen, Maastricht) of dorpen (o.a. Oostvoorne, Bergen).
Op mijn lijstje voor 2023 staan:
• The Picture of Dorian Gray – Oscar Wilde
• Goed Genoeg – Lori Gottlieb. Een boek over de ware (niet) vinden.
Dat ik absoluut fan ben van Lori, moge duidelijk zijn. Samen met Guy Winch heeft zij een geweldige podcast, Dear Therapists, waar ik vaak bepaalde afleveringen van deel met mijn cliënten. Zij leren hier bijvoorbeeld van hoe het aangeven van grenzen klinkt, hoe je met kritische ouders om kunt gaan en hoe met een gebroken hart om te gaan.
• Maybe You Should Talk to Someone: The Workbook – Lori Gottlieb
• Giftige Positiviteit – Whitney Goodman. Oftewel: Toxic positivity. Over de invloed die giftige positiviteit, het onderdrukken van de niet prettige gevoelens, kan hebben op je mentale gezondheid. En over het leren omgaan met je eigen emoties en die van anderen.
• How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain – Lisa Feldman Barrett. Deze staat al jaren op mijn lijstje. In 2023 gaat het me lukken!
• The Neuroscience of You: How Every Brain Is Different and How to Understand Yours – Chantel Prat
• Think Again: The Power of Knowing What You Don’t Know – Adam Grant. Van know-it-all naar learn-it-all gaan met het meest recente boek van onderzoeker en Organisatie Psycholoog Adam Grant.
• Finding Meaning: The Sixth Stage of Grief – David Kessler. Van één van de onderzoekers naar de vijf stadia van rouw (en nee, deze zijn niet lineair!) is een boek over het zesde stadium uitgekomen: betekenis vinden.
• The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams. Over de noodzaak altijd een handdoek bij je te hebben en waarom nummer 42 het antwoord op alles in het universum is. Jaren geleden al mee begonnen en vanwege verhuizing nooit afgerond. 2023 Wordt het jaar van de Hitchhiker’s Guide!
• The Wheel of Time – Robert Jordan. Gezien mijn geschiedenis van hartkloppingen en onvermogen spannende boeken weg te leggen, waarschijnlijk niet handig om in te beginnen. Maar … de high sensation seekende hsp in mij kan het niet laten 😀
• The Secret Life of Bees – Sue Monk Kidd. Na verliefd te zijn geworden op haar The Invention of Wings, wilde ik meer van Monk Kidd’s ouvre lezen. Vooralsnog ben ik sceptisch, want ik geloof stiekem niet dat het net zoveel indruk op me zal maken als Invention. Of zal ik toch maar eerst in één van haar andere bestsellers duiken?
• Traumasporen – Bessel van der Kolk
• Come as You Are – Emily Nagoski
Mis ik hier een absolute must-read? Do let me know!